i.Setia pada topik yang dipilih

Pendapat dan sebagainya boleh diterima tetapi kandungan item dalam blog mestilah berkaitan dengan tema umum laman web kita.Berikan penerangan topik yang kita pilih dan setia dengan topik berkenaan.Ini akan menarik minat pembaca setia laman web kita.

ii.Jadikan laman web kita bermaklumat.

Jika kita cuba menonjolkan yang kita mempunyai ilmu atau pakar dalam sesuatu bidang pastikan laman web kita kemaskini .Kalau melibatkan pendapat,semak fakta yang kita berikan.Pastikan posting yang dibuat  berkualiti.

iii.Berita lama tidak dianggap sebagai berita atau maklumat.

Bila kita melibatkan diri dengan blog ,adalah penting maklumat yang diberikan terkini dan tepat.Penulisan tentang sesuatu yang berlaku 5 bulan dahulu mungkin tidak akan menarik minat pembaca.

iv.Ikut jadual

Pastikan kita mengikut jadual dan setia padanya.Blogging sebenarnya mengambil masa.Jadi jangan buat sesuatu jangkaan diluar kemampuan.Jika laman web atau blog kita tidak kemaskini,pelawat akan berpindah ke blog lain.Blog baru dan suapan RSS akan pop up tiap hari.Jadi kita mungkin akan kehilangan pelawat

v.Kaya dengan kata kunci.

Jika matlamat kita popularkan laman web kata kunci yang betul mesti dimasukkan.Gunakan tajuk laman web kita sebagai headline.Setiap posting mesti ada tajuk yang berkaitan dengan laman web kita.Kata kunci mestilah tidak melebihi 12 perkataan.

vi.Kuantiti

Untuk menarik perhatian injin pencarian,kita perlu membangunkan kandungan.Headline atau perkataan-perkataan yang mudah semestinya menarik minat pembaca atau membantu menaikkan ranking laman web kita.Pastikan kita dapat mencapai posting-posting yang lalu.Ini bagi menghasilkan kandungan web mempunyai tema yang sama.

Vii,Kekerapan

Jika kandungan blog atau web seringkali dikemaskini,injin pencarian akan menghantar spider ke laman web kita lebih kerap.

viii.Ejaan

Kita hanya perlu beberapa minit saja masa untuk menyemak ejaan daripada laman web kita .Perlu diingat apa saja yang kita papar ,akan dilihat di seluruh dunia

vix.RSS

RSS akan meningkatkan carian blog pada injin pencarian.Adalah penting kita memasukkan kandungan blog atau laman web kita pada suapan RSS untuk menambah pembaca dan sebaran maklumat kepada pelawat .

Sumber:

http://tipsinternetbisnes.com/tips/?p=795

Advertisements

About gregorygavin

Laki-laki kelahiran tahun 1995, januari 5. bercita-cita menjadi pekerja sukses, bisa bermain gitar walau tidak jago.

4 responses »

  1. mobil88 says:

    Tulisan Anda bermanfaat, teruslah menulis !!
    http://mobil88.wordpress.com

  2. dmz says:

    mw brbagi ilmu/tulisan? daftar jadi author di blogku, http://tempat-berbagi-ilmu.co.cc/wp-register.php , blog pada wordpress

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s